tisdag 18 mars 2008

Sträckläsning

Extremt hög puls och grund andning trots absolut stilla sängliggande. Det kan bara ha en förklaring: en riktigt spännande bok!

Så var det med den väldigt populära boken Män som hatar kvinnor. Nu är den utläst. Är fri men saknar den lite. Däremot vet jag inte om jag är riktigt redo att ta itu med tegelsten två i Millenniumserien.

Blev lite matt av att konstatera att boken innehåller allt som behövs för att nagla fast en medelsvensk läsare – han eller hon som förstrött bläddrar genom morgontidningen men ser fram emot att läsa någon av kvällstidningarna för att få det kittlande stoffet.

Storyn i den första Millennium-boken är helt enkelt varje kvällsblaskeredaktörs våta dröm noggrant utbredd över nästan 600 sidor. Bestialiska mord och övergrepp dolt inom en välbärgad familj sedan decennier tillbaka. Och en svindleriaffär av sällan skådad magnitud inom den svenska näringslivstoppen.

Handlingen kryddas av de två personer som bär historien framåt. Den godhjärtade och myssexige grävande reporten som värnar om det journalistiska uppdraget och därtill är i stort behov av hämnd, och Lisbeth Salander - en fullständigt osannolik och förvirrad figur som väger 40 kilo men som kan hacka en industrimagnats dator på tre minuter, slå ner den djävulska seriemördaren med en golfklubba och i slutet av boken byta peruker och identitet på internationell mark som vore hon Sydney Bristow i Alias.

Ja, bryter man ner den så är den helt enkelt en lättsmält kioskvältare. Samtidigt innehåller boken så detaljerat beskrivna ondskefulla passager om våld och övergrepp att jag blir helt darrig, och berörd.

Så till den finsmakare som säger: "Stieg Larsson? Jag läser hellre den andre Stig Larsson" så säger jag att det skadar inte att äta chips en dag i veckan om de andra sex består av fullkornsbröd.

Tips: En annan bok som gripande behandlar sadistiskt våld, men även vänskapsband och ett land i spillror är Khaled Hosseinis Flyga Drake. Läs!


Säg slutligen hej till den andra katten: Salmiak! Han gillade också Män som hatar kvinnor. Åtminstone har han en böjelse för att ligga på litteratur. Troligtvis är det för att påkalla min uppmärksamhet. Han ställer sig vackert eller lägger sig tillrätta, spinner högljutt och säger med blicken: sluta läs, kela med mig!

1 kommentar:

Simonsen sa...

Och då är ändå inte den första boken i serien den bästa, du har mycket att se fram emot...