söndag 20 april 2008

Matpaus - torsk med bulgur

Ok! Foderbitarna är fliselinade och sicksackade och snart ska det tråcklas och provas. Det tar tid, vi är sjukt noggranna (eller snarare mamma som mest sköter maskinen) medan jag stickar på sjalen.

Men vi behövde mat så jag tänkte passa på att dela med mig av den goda middagen som jag gjorde av det mamma hade hemma. Inget konstigt, jättelätt att göra men fantastiskt gott och nyttigt.
Ugnsstekt torsk med bulgur (2 pers)
2 torskfiléer
1,5 dl fullkornsbulgur
2 dl wokgrönsaker
1 citron
olivolja
salt, peppar
cayennepeppar, garam masala, paprikapulver

Tina två torskfiléer. Häll lite olivolja i botten på en ugnsfast form. Lägg i fiskfiléerna och riv lite citronzest över, salta och peppra. (Vänd filéerna och krydda andra sidan). Sätt in i ugnen på 225 grader i 10-12 minuter.
Koka bulgur direkt när du satt in fisken. Stek upp wokgrönsakerna i olivolja och krydda med cayennepeppar, garam masala och paprikapulver.
När de är mjuka och har fått färg, vänd ner bulgurn. Häll eventuellt på lite mer olja för att det inte ska bränna fast. Smaka av med salt och saft från citronen.
Servera med en citronklyfta som sig bör och ett glas chardonnay.


Apropå torsk: känner du dåligt samvete över de stackars utrotningshotade torskarna så passar den här bulgurwoken säkerligen till lax, kyckling eller vegetariska bitar av quorn eller soja. Bor du i Öresundsregionen så köp torsken av den lokala fiskaren. Här är bestånden fortfarande hyfsat stora.





1 kommentar:

Katarina sa...

Åh, fliselina! Hemska minnen.