tisdag 1 april 2008

Brödfödan

Helgen tillbringades på Ystad Saltsjöbad. Spa-bad, relax i orientaliskt klädda dagsängar med himmel, 55 minuters behandling, ett gott besök på Store Thor och en natt då vi drunknade i fluffiga duntäcken. Nu är vi utvilade, harmoniska, och fattiga!
Så i dag föreslog Alfred på telefon att vi skulle baka bröd. Det är både billigt och ett mysigt kvällsnöje. Sagt och gjort.
Vi utgick från Arlas enkla bröd. Men för att göra det lite matigare och ännu nyttigare bytte vi ut en del av vetemjölet mot grahamsmjöl och toppade med linfrön. Hela korn är bra för matsmältningen. Osötat, och det innehåller i princip inget fett.

Affes och Kix kvällsbröd
50 g jäst
5 dl ljummet vatten, 37 grader
1 1/2 tsk salt
250 g Kesella lätt

8 dl vetemjöl 6 dl grahamsmjöl

Följ beskrivningen i länken ovan. Strö på linfrön innan det jäser på plåten. (Gör inte som vi och strö på mjölet först. Daooooh!! Då ramlar fröna av.)
Så här blev det. Lite sconesigt men med mer tuggmotstånd. Gott med smör och ost som smälter, och te med mjölk. Och förhoppningsvis som tillbehör till lunchlådan.

1 kommentar:

Anonym sa...

Ja du, det såg förbaskat gott ut. Men jag vet ett bröd som är godare, som är världens absolut godaste - helt säkert. Fast då måste man ha en form. Men även om det kostar så är ROI-talet högt som faaaan.